آفتابنیوز : اعتراض به «فیلترینگ» دیگر محدود به یک طیف سیاسی نیست، دامنه اعتراضات گسترده شده و این روزها به ائمه جمعه رسیده است. امامان جمعه تبریز، اسالم و کرج، از جمله کسانی هستند که طی ده روز اخیر اعلام موضع کرده و با اذعان به عدم موفقیت سیاست فیلترینگ، خواستار رفع محدودیتها در فضای مجازی شدهاند.
به گزارش آفتابنیوز؛ آنان معتقدند فیلتر رسانههایی چون تلگرام منجر به عدم دسترسی «نیروهای ارزشی و انقلابی» به این عرصه شده است.
**رهبر انقلاب: تو دهنی به دشمنان در فضای مجازی
اخیراً نیز رهبر انقلاب بر لزوم استفاده از فضای مجازی تأکید کردهاند. ایشان در سالروز قیام مردم قم در 19 دی اظهار کردند: انقلاب و نظام با خواست و حمایت مردم شکل گرفته و استمرار یافته، اما مستکبران با وقاحت تمام مردم را به مقابله با همین نظام فرا میخوانند که لازم است مردم در مقابل این تبلیغات ایستادگی و علیه آن حرکت کنند و جوانان با هوشمندی، فضای مجازی را به ابزاری برای زدن تو دهنی به دشمنان تبدیل کنند.
**اولین معترض؛ امام جمعه تبریز
اولین امام جمعهای که نسبت به محدودسازی در فضای مجازی معترض شده، امام جمعه تبریز است. سید محمدعلی آلهاشم که با تابوشکنی و ابتکارش در برداشتن نردههای میان مسئولان و مردم شهرت یافته، 20 دیماه در دیدار با اعضای انجمنهای اسلامی نسبت به فیلترینگ اعتراض کرد. او با انتقاد از فیلترینگ شبکههای اجتماعی مجازی خارجی گفته «این کار نیروهای ارزشی را از این فضا خارج و عرصه را در جنگ روانی برای دشمن باز کرد.»
او با اظهار اینکه «فیلترینگ فضای مجازی به نظر من کار درستی نبود»، دلیل مخالفتش را چنین بیان کرده بود: «فیلترینگ دسترسی نیروهای ارزشی و جوان را به این عرصه محدود و میدان را برای عرض اندام دشمن مهیا میکند.»
**انتقاد نسبت به فیلترینگ تلگرام از تریبون نماز جمعه اسالم
بعد از آلهاشم، نوبت امام جمعه اسالم بود که مخالفتش با فیلترینگ را رسانهای کند. محمدجواد باقری برای بیان این اعتراض از تریبون نمازجمعه بهره برد و تأکید کرد:«فیلترینگ یعنی بالابردن دستها به نشانه تسلیم و پاک کردن صورتمسئله که یقیناً راهحل مشکل نیست.»
او با یادآوری بیانات رهبر انقلاب مبنی بر اینکه «فضای مجازی میتواند ابزاری برای زدن بر دهان دشمنان باشد»، گفت: فیلترینگ و محدود کردن فضای مجازی سبب خروج بسیاری از نیروهای ارزشی و انقلابی از پیامرسانی همچون تلگرام و حضور افسارگسیخته دشمنان در این میدان شده است.
به اعتقاد امام جمعه اسالم فیلتر کردن تلگرام «جوانان آتش به اختیار» در جنگ نرم را خلع سلاح کرده. از این رو، تلگرام باید رفع فیلتر شود تا «جوانان انقلابی با استفاده از همین فضا بر دهان دشمن بکوبند.»
باقری به همین انتقاد بسنده نکرد و با خطاب قرار دادن «متولیان فضای مجازی» از آنان خواست که دستشان را از دکمه فیلترینگ بردارند.
**خلع سلاح جوانان انقلابی
واقعیت آن است که با گسترش ضریب نفوذ اینترنت و شبکه های اجتماعی، این فضا به عرصه وزن کشی از جمله میان نیروهای انقلابی و برانداز تبدیل شده است. فیلترینگ تلگرام گرچه بسیاری از نیروهای انقلابی و هوادار نظام را از این عرصه خارج کرد، اما طیف مقابل بعضا در خارج از کشورند و برخی با فیلترشکن به حضور خود ادامه دادند و در این میان، نتیجه چیزی جز آنچه امام جمعه اسالم آن را «خلع سلاح جوانان آتش به اختیار در جنگ نرم» میخواند نبود.
از همین رو طی ماههای گذشته برخی نیروهای اصولگرا و رسانههای رسمی نیز که از ابتدای سال با ابلاغیههای موجود از تلگرام خارج شده بودند، با دریافت این واقعیت به این شبکه بازگشتند. کانال آیتالله علمالهدی و خبرگزاریهای فارس، تسنیم و ایسنا از این جمله اند.
**انتقاد امام جمعه کرج از محدودسازی در فضای مجازی
جمعه گذشته نیز امام جمعه کرج به جمع ائمه جمعه مخالف فیلترینگ پیوست و بر لزوم استفاده حداکثری از ظرفیت فضای مجازی تأکید کرد.
سیدمحمد مهدی حسینیهمدانی که با مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان البرز دیدار داشت با ذکر مثالی درباره ضرورت بهرهمندی از ظرفیتهای فضای مجازی گفت: با چاقو هم میتوان جراحی کرد و جان انسانها را نجات داد و هم میتوان آدم کشت. پس نباید چاقو را از بین ببریم، بلکه باید نحوه استفاده از آن را آموزش دهیم.
همدانی تأکید کرد: هر عاقلی برای القای ایده، تفکرات و فرهنگ خود، باید از فرصتهایی که امکان بهرهمندی از آنها وجود دارد، استفاده کند که یکی از بهترین فرصتهایی که برای جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و میتواند با استفاده از آن، کلام حقش را به جهان مخابره کند، فضای مجازی است.
**محمدتقی رهبر: خواهناخواه باید از فضای مجازی استفاده کنیم
محمدتقی رهبر، امام جمعه موقت اصفهان نیز مخالف محدودسازی صددرصد در فضای مجازی است و تأکید دارد: راهی جز استفاده از ظرفیتهای فضای مجازی وجود ندارد و ما خواه یا ناخواه باید از آن استفاده کنیم.
او در گفتوگو با ایرناپلاس افزود: فضای مجازی یک ابزار اطلاعرسانی است که باید از آن استفاده کرد، چون در دنیای فعلی راهی جز استفاده از این ابزار وجود ندارد، بنابراین در این جهت هیچ تردیدی وجود ندارد.
رهبر در همین حال اظهار کرد: اما اگر قرار باشد در جایی سوءاستفادهای شود و بدآموزی وجود داشت باشد، وظیفه حکومت است که محدودیت قائل شود.
امام جمعه موقت اصفهان در واکنش به مخالفت برخی ائمه جمعه نسبت به محدودسازی در فضای گفت: آقایان تذکرات خود را بدهند، نظرات و پیشنهادهای خود را ارائه کنند و مشکلی وجود ندارد. البته آنهایی هم که موافق فیلترینگ هستند نظرشان صددرصدی نیست. آنها میگویند محدودیت باید برای موارد منفی باشد و در موارد مثبت باید حمایت صورت گیرد.
**کاهش یا افزایش فیلترینگ
اکنون باید منتظر ماند و دید با توجه به رهنمود مهم رهبر انقلاب و تذکرات امامان جمعه، روند فیلترینگ کاهش می یابد یا آن گونه که شایعاتی درباره فیلترینگ اینستاگرام مطرح شد، افزایش خواهد یافت؟
منبع: ایرنا